2 december 2016

SKAPA:s innovatörspris till Eskilstuna

När vi träffar Josephine A Andersson på Munktell Science Park i Eskilstuna har det gått 6 månader sedan Coompanion Sörmland hjälpte hennes team att starta en nytänkade ekonomisk förening, KDM Group, med en social och pedagogisk ambition att utbilda nyanlända familjer om hur det fungerar i Sverige. Det har redan hänt mycket. Företaget har skapat en digital version av sin bok som kan laddas ner hos Migrationsverket. Boken har tryckts i 1000 exemplar med hjälp av lokal sponsring till självkostnadspris och nyligen fick föreningen ta emot SKAPA:s länspris för Framtidens Innovatör.

– Varifrån kom idén till boken och företaget? Och hur kom det sig att ni valde ekonomisk förening som bolagsform?
– Jag är språklärare på SFI och har flera grannar som flytt sina hemländer på grund av krig m m. Vi hade producerat några böcker tidigare och tänkte att här kunde vi göra en insats för att hjälpa till att skapa förståelse och integration, berättar Josephine.

Den första digitala versionen av boken tog de fram på arabiska och dari, förutom svenska och engelska. Via en kontakt på Munktell Science Park som hade erfarenhet av att jobba kooperativt kom grundarna i kontakt med Coompanions rådgivare i Eskilstuna Marcus Bergh.

Hur upplever du att Coompanion har kunnat hjälpa dig och föreningen i er satsning?
– Vi har fått ett väldigt bra bemötande och bra vägledning kring de olika val vi stått inför. Coompanion har påmint oss om att blicka framåt och se möjligheterna att expandera och utveckla från där vi är idag, berättar Josephine.

Länk till #Välkommenhit

Dela